IIK, lipeää!

07.03.2023

Innostuin saippuan valmistuksesta jo muutama vuosi sitten. Ensikokeilu saippuan valmistukseen tapahtui valmiin saippuamassan avulla. Tein muistaakseni nokkossaippuaa ja kahvisaippuaa. Itse en niin paljoa ehtinyt käyttää, enkä ymmärtänyt suojata saippuoita kelmulla. Ne kuivahtivat ja heitin paljon niitä suoraan roskiin. Tätä menetelmää kutsutaan kylmämenetelmäksi. Ei siis sitä, että roskiin heitetään, vaan tätä saippuamassasta valmistamista.. 

Perehdyin sen jälkeen ns. oikeaan saippuan valmistukseen. Lainasin kirjastosta Saara Kuhan saippuakirjan ja kokeilin valmistaa saippuaa sen ohjeen mukaan. Tein avokadoöljysaippuaa Pringles-purkkiin ja se onnistui ihan mukavasti. Saippuan valmistukseen käytin viemäriraetta, joka kuulostaa ihan hirveältä! Viemärirae on lipeää ja sitä tarvitaan saippuan valmistukseen.

Aineiden mittauksessa tulee olla todella tarkka ja lipeän liuottaminen kylmään veteen on riskialtis toimenpide. Tein tämän ulkona kattilassa ja annoin höyryjen laskeutua rauhassa. Lipeä saa veden kiehumaan. En ihan muista tarkkaa valmistusohjetta, mutta lipeään lisätään tietyssä järjestyksessä öljyt ja haluamansa aineosat. Se sekoitetaan sauvasekottimella kiisseliksi ja laitetaan muottiin. 

Muotista purkamisen jälkeen saippua saa oleentua n. 2 kuukautta ennen käyttöä. Lipeän pitää haihtua ennen turvallista käyttöä. Tätä menetelmää kutsutaan lämpömenetelmäksi. Lipeän käytöstä johtuen tämä ei ollut ihan mieluisin tekotapa, joten en ole sen koommin sitä tehnyt. Alla olevasta linkistä kyseiseen postaukseen vanhan blogin puolelle. 

Kaura, tuo ihmeaine! 

Hullaannuin kauran terveysvaikutuksiin myös ulkoisessa käytössä. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaura voi vahvistaa ihon suojavaippaa. Alkujaan lääkekasvina käytetty kaura luo iholle kuin kalvon, joka suojaa sitä ulkoisilta rasitteilta ja sitoo kosteutta sen sisään. 


Se on melko yleinen kosmetiikan raaka-aine, jota löytyy lukuisissa eri muodoissa, niin uutteena, jauheena, puurona (kolloidinen kaura eli kaurasilkki) kuin öljynäkin. Se sopii lähes jokaisen iholle, myös lapsille ja iäkkäille, mutta erityisesti kuivalle ja jopa kutisevalle, rauhaa kaipaavalle hipiälle. Säätilan muuttuessa voimakkaasti kaura voi olla juurikin se ainesosa, jota iho kaipaa. 


Jo antiikin Roomassa kauraa käytettiin ihon hellimiseen ja kaurakylvyillä haettiin helpotusta ihosairauksiin. Keskiajalla kaurapuurohauteilla rauhoitettiin ihoa ja koetettiin saada se uudistumaan.

Ihastuin Stephensonin valmiisiin saippuamassoihin, jotka ovat vegaanisia, SLS ja WSLES vapaita eli eivät sisällä Sodium Lauryl Sulfatea ja Sodium Laureth Sulfatea. Ne vaahtoavat hyvin ja eivät ole ainakaan omaa ihoa ärsyttäneet.

Itselläni on varastossa organic- massaa, joka ei ole keinotekoisesti värjättyä tai käsiteltyä. Lisäksi käytän perusvalkoista massaa sekä läpikuultavaa.

Tein Elon suurille joulumarkkinoille pienen erän kahvisaippuoita ja ne menivät kaupaksi kuin kuumille kiville. Tästä innostuneena ajattelin tarjota näitä ihania saippuoita edulliseen hintaan myös verkkokaupassani. Tällä hetkellä kaupasta löytyy orgaanista kaura-hunajasaippuaa. Ajattelin tehdä äitienpäivän lähestyessä myös ruususaippuaa ja kahvisaippuaa. Se on kiva lahja äidille. Kaupan puolelta voi vaikka ostaa samaan pakettiin myös ihanan Jesmonite saippua-alustan. Saippua-alustat ovat muiden Jesmonite-sisustustuotteiden kanssa tehtävissä toivesävyllä. Kaikkia sävyjä ei automaattisesti löydy varastosta, vaan ne voidaan tehdä tilauksesta. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.