en-Biojätteen lajittelusta

01/01/2023
*Sisältää mainoslinkin
Kohta astuu voimaan uusi jätelaki, jossa velvoitetaan biojätteen kierrätys jokaisessa taloudessa. Omakotiasujan piti täyttää viime vuoden loppuun mennessä ilmoitus siitä, miten aikoo järjestää oman kiinteistönsä biojätekierrätyksen. Meillä se on selkeä juttu, kun omistamme lämpökompostorin ja sen käyttö on jo valmiiksi tuttua. 
Varsinkin talvella on joskus vaikeaa pitää komposti hereillä ja toiminnassa. Pakkasilla sen lämpötila herkästi tippuu ja käyminen loppuu. Tämä on edessä silloin, jos kompostia käy täyttämässä liian harvoin.

Meillä on hyvin pieni tila roskikisille ja esim. muoviroskille pitää olla hyvin tilaa kaapissa. Olemme harventaneet roskiksen tyhjennysvälin kahdeksaan viikkoon, joten kaikki mahdollinen on kierrätettävä tehokkaasti. 

Biojätteen kierrätyksen tehostaminen onnistui sillä, että otin biojäteastian kokonaan pois roskiskaapista ja tilasin kannelliseen astian tiskipöydälle. Tämä astia on sopivan pieni ja se tyhjennetään päivittäin lämpökompostoriin. Tällöin syöttö sinne on jatkuvaa ja komposti pysyy toiminnassa. Tilasin tämän astian Makujakaupasta ja se on ollut todella hyvä hankinta. Samaa astiaa ei ollut enää saatavilla, vaan tuotetta on kehitetty niin, että sen saa halutessaan myös keittiön alakaapin oveen kiinni. Se on hyvä uudistus.  Jos olet kiinnostunut, niin alla olevasta linkistä voit kurkata ja tilata kyseisen tuotteen. 
Kompostia pitää myös säännöllisesti käydä sekoittamassa. Olen välttänyt tätä kovilla pakkasilla ja tehnyt sen lauhemmalla ilmalla, jotta lämpö ei karkaa. Lisäksi keittiöjätteiden joukkoon on hyvä laittaa kuiviketta, jotta massa ilmastoituu paremmin.

Seuraava askel olisi kokeilla Bokashia, mutta se on jo aivan toinen tarina..