en-Ideoita terassisisustukseen

24/05/2023

Terassin kesä alkaa reippaasta siivoamisesta. Talven aikana varmaan jokaisen terassille kertyy ylimäärästä tavaraa ja vähintään reilu kerros pölyä. Aloittaminen vaatii aina jonkun alkusysäyksen ja itse olen todennut, että kesäkukkien ostaminen on hyvä sysäys siivota terassi kesäkuntoon. 

Ennen siivousta
Ennen siivousta
Siivouksen jälkeen
Siivouksen jälkeen

Meiltä löytyy siis lasitettu terassi ja terassikalusteina ovat massiivipuinen 25 vuotta vanha pöytäryhmä. Pari vuotta sitten käsittelin ne Osmo helmenharmaalla ja saivat ne sillä muutaman vuoden lisäaikaa. Itse olen jo aika kyllästynyt näihin kalusteisiin, mutta en ole ollut halukas vaihtamaan niitä vain vaihtamisen ilosta. Polyrottingin sijaan haluaisin sinne jotain luonnonmateriaalia muovin sijaan. Toisaalta polyrottinkiset tuotteet ovat kehittyneet kovasti ja tässä alla olevassa pöytäryhmässä on pöytä massiivipuuta ja tuolit polyrottinkiset. Mukavan sirot verrattuna edellisiin. Hieman bohotyyliä, sopisi terassilleni hienosti! 

Terassin kalusteita miettiessäsi kannattaa käyttää hetki aikaa siihen, mitä toimintoja haluat terassille. Omalla terassilla pääasiassa grillataan sekä ruokaillaan ja istutaan iltaa. Myös leikkitilaa tarvitaan pienille vieraille. meille siis ei tulisi kyseeseen matala sohvaryhmä, koska matalalta pöydältä ruokaileminen on sohvalla istuen hankalaa. 

Neljän istuttavan ruokailuryhmän kanssa tilaan sopisi tämä ihana jenkkityylinen terassikeinu. Vaalea puun sävy miellyttää ainakin minun silmääni! 

Viihtyisyyttä terassilla lisää tekstiilit, viherkasvit sekä kesäkukat. Nykyisiin kalusteisiin en ole ostanut pehmusteita, koska tuolit ovat erittäin massiiviset jo muutenkin sekä hyvin muotoillut. Niissä on todella mukava istua myös ilman pehmusteita. Lattialla on aina ajankohtaiset ja muodikkaat räsymatot! 

Itse suosin kesäterassilla hyötykasveja. Tänä vuonna olen istuttanut altakasteluruukkuun kolme mansikantainta. Nämä taimet kannattaa istuttaa talveksi kukkapenkkiin tai ulos kasvimaalle ja nostaa ne keväällä maan sulaessa ylös. Silloin ne voi istuttaa takaisin ruukkuun terassille tai vaihtoehtoisesti amppeliin, jos kyseessä on amppelimansikka. Näitä taimia ei siis suinkaan kannata heittää pois syksyllä.

Nämä hauskat amppelit bongasin eilen Tokmannilta. Ei vielä tarttunut matkaan, mutta vakavasti harkitsin. Sopisi ihanasti terassille roikkumaan! Ruukkuun sisään ajattelin ostaa amppeli chilin. Amppeleista valitsisin tuon harmaa/greigen.
Lattiaruukuiksi valitsisin itselleni mustat ruukut, mansikoiden istutusallas on musta myös. Betonijäljitelmä on kiva myös ja sopisi nykyisten kalusteiden kaveriksi. 

Grillailevalle perheelle suosittelisin ehdottomasti valmiita yrttitaimia istutettavaksi terassille ruukkuihin. Ne ovat todella ihania ja käytännöllisiä. Kannattaa istuttaa myös ruokakaupasta ostettuja valmiita salaattiruukkuja, koska ne lähtevät kyllä kasvamaan lisää lehtiä. Korkeat polyrottinkiset ruukut ovat näyttäviä ja tuovat yrtit helposti saataville.

Nykyinnostus on myös istuttaa popkornimaissia ruukkuun. Siitä saa hetkessä näyttävän ja korkean viherruukun. Jos sinulla on laakea ja iso ruukku, kannattaa istuttaa maissit ruukun takaosaan ja eteen voisi istuttaa esimerkiksi murattia, joka valuu hienosti ruukun reunaa alaspäin. Voisin itse kokeilla tätä tänä keväänä. Viikonloppuna oli vielä yöpakkasia, joten istutushommiin uskallan itse vasta lähteä kesäkuun alussa. 

Hyvä idea on myös nostaa sisäkasveja terassille kesän ajaksi. Itse nostin korkealle jakkaralle kääpiökissuksen. Kasvit viihtyvät kyllä, kunhan yöpakkaset ovat menneet.

Pienellä terassilla tai parvekkeella kannattaa hyödyntää istutuksissa seinäpintoja. Puurakenteisiin voisin itse ajatella kiinnittäväni kivan ritelikön, johon voi laittaa hyllyjä haluamansa määrän. Näillä hyllyille voisi laittaa kukkia, jota tekevät rönsyjä ja valuvat kivasti sitten alaspäin hyllyltä. Myös pienet yrttiruukut sopivat sille mainiosti. 

Nämä kaksi hyllyä oli Jyskistä. Pinnat olisi hyvä käsitellä puuöljyllä, jotta kestävät paremmin ulkotilassa. 

Nyt vaan puutarhahanskat käteen ja hommiin!