en-Keittiöinspiraatioita

21/07/2022

Kotini keittiö on palvellut hyvin viimeiset 15 vuotta. Olen ollut todella tyytyväinen sen toimivuuteen ja värimaailmaan. Se tulee varmasti vielä palvelemaan muutaman vuoden, mutta silti innostuin sadepäivän ratoksi suunnittelemaan oman unelmakeittiöni.

Uudessa keittiössä toiminnot säilyisivät ennallaan, mutta ilme muuttuisi totaalisesti. 

Kaappien koivuovet ovat kestäneet hyvin aikaansa. Niitä ennen meillä oli tummanpuhuvat tammiovet 80-luvun alusta. Ovissa on paljon kolhuja ja käytetyimmät ovat ovat läheltä tarkasteltuna aika kuluneet. Laminaattitasot ovat vielä ehjät, kun olemme pitäneet huolen siitä, että vesi ei jää saumakohtiin makaamaan.  

Katto valaistuksineen on hyvä ja riittävä. Sille en tekisi tulevassa remontissa mitään.  

Kaapistojen ovet, työtasot ja allas hanoineen vaihdettaisiin. Lattia hiottaisiin ja lakattaisiin sekä seinäpinnat maalattaisiin. Mietin pitkään materiaalia ainoalle ehjälle seinälle, jolla on tällä hetkellä maalattu lasikuitutapetti. Olen ollut tyytyväinen nykyisen seinän väriin, vaikka itse lasikuitutapetti ei ole suosikkini. Tälle seinälle halusin jotain spesiaalia.

Tutkin materiaalivaihtoehtoja puupaneloinnista mikrosementtiin, mutta mikään ei tuntunut antavan sellaista sävähdystä. Halusin taideteoksen. Mietin jo koko seinän peittävän akryylitaideteoksen maalaamista.. Se olisi ollut aivan huippuhienoa ja uniikkia. Ehkä se vielä toteutuu jonkun muun seinällä? Tila itse asiassa on sen verran kapea, että sellainen massiivinen taideteos ei olisi siinä edukseen. Taide vaatii aina hieman tilaa ympärilleen.

Olin samana iltana koiralenkillä kaatosateessa ja sain aivan uskomattoman ihanan ajatuksen. Toteuttaisin tuohon seinään sellaisen ihanan koristerimoituksen, jonka voisi maalata päälle. Rimat asettelisin vinottain ja lomittain niin , että ne muodostaisivat geometrisiä kuvioita. Olen joskus nähnyt sellaisen jossain. Tähän tilaan se toisi juuri sen säväyksen, mitä olin hakemassa. Onneksi ei ollut vastaantulijoita, kun aloin höpöttää siellä sateessa itsekseni ja kuljin kummallinen virne naamallani...

Kaapin ovien sävy valikoitui Teknokselta, koska monet ovivalmistajat saavat nimenomaan NCS värijärjestelmän värit mallistoihinsa. Tumman murrettu sininen T1431/ Sisu valikoitui ovien sävyksi ja T1403/ Hello Light seinäpinnoille. Jos tätä suunnitelmaa lähtee joskus toteuttamaan, pitää tilata isommat värimallit ja tehdä koemaalaus. 

Tiskiallasta en saa siirrettyä ikkunan alle, koska muut toiminnot eivät ns. seuraisi mukana luontevasti. Tyydyn siis siihen, että unelmatiskiallas tulee vanhalle paikalleen. Olen tykästynyt näihin keraamisiin farmhouse- tyyppisiin altaisiin, joissa ns. altaan etuosa tulee ulos työtasosta. Kulta ja kimmellys saavat antaa hieman ylellisyyttä messinkihanan sekä vetimien muodossa. Vanhat reelinkivetimet ovat historiaa, kun tilalle tulevat ihanat nuppivetimet. 

Kallein investointi keittiössä olisi dekton tasot. 

Keraamiset työtasot ovat kuumuudenkestäviä, tahriutumattomia ja naarmuuntumattomia. Ne valmistetaan sekoittamalla puhtaasta luonnonsavea ja mineraalivärejä, puristamalla levyksi ja uunissa kuumentamalla. Lopputulos on erittäin kovaa kulutusta kestävä materiaali. Voit laskea kuuman pannun tai kattilan suoraan tason päälle. 

Oli tosi piristävää suunnitella jotain ihan itselle. Sopivaa sadepäivän hommaa. Vielä voisin piirrellä 3D kuvat Sketchup pro:lla, niin näen konkreettisesti lopputuloksen. Seuraavaa sadepäivää odotellessa...