en-Mitä kalliimpi sitä hienompi?

11/04/2022
Kuka tunnustautuu sisustusohjelmien suurkuluttajaksi? Täällä ainakin nousee käsi ilmaan. Kotoisa, Remppa vai muutto, Huvila ja huussi ja Suomen kaunein koti/mökki nyt tulee ensimmäisenä mieleen.

Kaikkia näitä ohjelmia yhdistää rajaton budjetti. Kaikki materiaalit ovat kalliita ja ratkaisut huikeita. Tilojen järjestys muutetaan toimivammaksi ja mahtavat pintamateriaalit ovat kohteen viimeinen silaus. Aivan upeaa jälkeä tulee ja kukapa kieltäytyisi tällaisesta kodin uudistuksesta? 

Mutta miten pienemmällä budjetilla olisi selvitty? Ehkä lopputulos ei olisi ollut yhtä huikea kontrasti vanhaan, mutta taatusti parannusta aikaisempaan. Kuinka monella on oikeasti varaa laittaa koko talo remonttiin kerralla?

Oma koti remontoitiin palasissa. Ensin wc, sitten keittiö. Isoin pala oli takkahuoneen ja olohuoneen yhdistäminen sekä kolmannen makuuhuoneen rajaaminen vanhasta olohuoneesta. Purimme kaikki väliseinät ja katot. Lopputulos palkitsi. Kustannuksia säästi se, että keittiö ja wc pysyivät omilla paikoillaan. 

Teimme kaiken itse ja siinä säästyi pitkä penni, sähköt tosin kytki ammattilainen. 

Monesti pienelläkin rahalla saa aikaiseksi kivan muutoksen. Siinä tarvitaan vain ropaus mielikuvitusta, oivallus tilan mahdollisuuksista ja näkemystä asioihin. Kaikki tämä tietysti rakennusmääräyksiä unohtamatta. 

 Materiaaleja valitessa pitää ottaa tilan käyttötarkoitus huomioon. Oikeilla valinnoilla säästää pitkän pennin, koska oikein valittu materiaali kestää käyttöä pitkään. 

Tilan värimaailma saattaa olla hukassa ja se kuuluisa punainen lanka solmussa. Joskus tila ei tunnu toimivan tietämättä, mikä on vikana. Silloin kannattaa kääntyä suunnittelijan puoleen, koska siinä voi lopulta säästää pitkän pennin. 

Löysin vahingossa sellaisen englantilaisen puutarhaohjelman, jossa kaksi suunnittelutiimiä kilpailee kumman tiimin ratkaisun asiakas haluaa toteuttaa. Ohjelma on tosi hauska, koska siinä käytetään aika paljon kierrätettyä materiaalia ja tehdään itse kekseliäitä ratkaisuja suhteellisen edullisesti. Pihatyöt hoituvat useimmiten riuskalla lapioinnilla, koska Englannissa ei routa vaivaa samoin kuin täällä pohjolassa. Vaikka pihojen toteutukset eivät ole Samu Haberin mökkipihan tasoa (Huvila ja Huussi), ovat ne lämminhenkisiä ja omistajilleen juuri passeleita. 

Ihania kevätpäiviä juuri sinulle!