en-Pantonen vuoden 2022 väri

14/04/2022
Vuoden väri 2022 Pantonella on Very Peri. Väri-instituutti Pantone on julkaissut tämän värin jo joulukuun puolella. 

Pantonen tavoitteena on aina löytää vuoden väriksi sellainen, joka kuvastaa ajan henkeä. Aina aikaisemmin Pantone on valinnut värin jo olemassa olevista sävyistä, mutta tämä Very Peri on aivan uusi väri. Sen haluttiin ilmentävän sitä, että ihmisten katsantokanta maailmaan on muuttunut.

Pantonen toiminnanjohtaja Leatrice Eiseman kuvailee väriä seuraavasti: 

    • Se on kirjaimellisesti kaikista sinisen sävyistä iloisin ja lämpimin. Punaisen värin tuoman vivahteen ansiosta väri pitää sisällään voimaannuttavan tunteen jostain uudesta ja uutta me etsimmekin. 
Very Peristä löytyy eloisaa, pirteää ja iloista asennetta, huoletonta luottamusta ja luovuutta. 
Minkä sävyjen kanssa tätä väriä kannattaa käyttää?

Lila on aika voimakas väri sisustuksessa ja sitä kannattaa käyttää harkiten. Pantone oli suunnitellut erilaisia värikarttoja luomaan tilaan monenlaisia tunnelmia. 

Tästä paletista löytyy mielestäni kaikkea kesäisen pirteää. Tämä vastaväreillä iloittelu voisi hyvin toimia esimerkiksi tekstiilien värimaailmana, jos seinien ja lattian sävyt ovat neutraaleja, mutta eivät kaikki vitivalkoisia. Seinäpintaan vosi mahdollisesti maalata epäsymmetrisesti osan esimerkiksi tuolla ihanalla tummalla sammalen vihreällä. Sen rinnalla Very Peri tulee edukseen esim. sohvatyynyjen muodossa. 
Tässä paletissa on hieman rauhallisempi tunnelma. Voisin ajatella alarivin väriä, viimeistä oikealla esimerkiksi oleskelutilaan, jossa valkoiset ikkunan karmit ja listat toisivat siihen ripauksen raikkautta. En ehkä ottaisi itse vuoden väriä isoon rooliin tilan värimaailmassa, mutta sitä voisi olla vaikka verhokankaassa pieni aavistus. Tuo vaaleankeltainen ylärivin oikealta houkuttelisi kyllä hieman sohvan värinä.. Sellainen mukavan linjakas ja siro. 
Viimeinen väripaletti tuo sellaisen hienostuneen ja viileän vaikutelman. Sävyt ovat kylmähköjä ja näistä parhaiten kuvaavat skandinaavista värimaailmaa. Nämä sävyt löytyvät heti, kun kurkistaa ikkunasta ulos maaliskuulla. Silloin, kun ei ole vielä alkanut vihertää. Tähän väripalettiin Very Peri tuo ripauksen raikkautta, ja mielestäni nämä sopivat minimalistiseen sisustamiseen skandinaavisen lisäksi. Ei liikoja värisinfonioita, selkeät kostailemattonat sävyt kestävät aikaa.