en-Sattumaako?

01/07/2022

Vein teoksiani taidenäyttelyyn, ja kuulin jonkun mainitsevan sanan "sattumaako"? Se ei ilmeisesti liittynyt mitenkään aiheeseen tai tauluihin, mutta herätti minussa ajatuksen. 

Olen maalannut sekä piirtänyt koko elämäni. Maisemakuvia ja muita öljyväreillä, akvarelleillä, lyijykynällä, puuväreillä, you name it... Vasta nyt olen löytänyt oman ilmaisukanavani ja intohimoni akryylivärejen ja pouring tekniikan parissa.

Sattuma viehättää ja koukuttaa. Käytän tuntikausia miettien seuraavaa tauluani. Ajatustyö ja värisävyjen pohtiminen on suurin osa teoksen valmistumista. Maalaamista aloittaessa pitää olla kirkkaana mielessä, että minkälaisen värimaailman haluaa. Etukäteen pitää miettiä, että miten tunnelman saa kanavoitua kankaalle?  

Värien sekoittaminen on aivan oma lukunsa. Pitää arvioida, että montako purkillista väriä menee. Värit pitää ensin sekoittaa ja laimentaa kaadettavaan muotoon. Tämä vie koko prosessista puolesta tunnista tuntiin. Yllättävän paljon. Joskus oikeaa värisävyä saa hakea pitkään. Väriä saattaa mennä yhteen keskikokoiseen tauluun 2-4 litraa.

Käytän yleensä viidestä seitsemään eri sävyä pohjavärin lisäksi.

Sitten päästään sattumaan. 

Maalatessa voi olla, että en ole tyytyväinen lopputulokseen. Sitten alkaa kaikki uudelleen. Joko sekoitan uudet värit tai käytän jäljellä olevia. Maalaan niin kauan, kunnes olen tyytyväinen.

Lopuksi fixaan ääriviivoja, kun näen, mitä taulusta tulee.

Mutta... Kaikkea määrittelee sattuma ja se on minusta vallan kiehtovaa. Lopputulos saattaa olla erilainen, kuin olin kuvitellut. Saatan erottaa teoksesta hahmoja ja väriyhdistelmiä, joille voin todeta vaan että VAU! 

Tämä ilahduttaa joka kerta yhtä paljon ja siksi se kiinnostaa niin paljon.

Maalaus on kuin elämä. Se on yhtä isoa sattumaa. Sattumaa oli viime viikolla, että poikani auton keulaan juoksi kauris. Auto meni lunastukseen, mutta henkilövahinkoja ei sattunut. 

Elämä on sattumien summa ja siksi se on niin hiivatin mielenkiintoista. Joskus sattumat eivät ole mieluisia, vaan ne aiheuttavat huolta ja murhetta. Joskus sattumat pelastavat päivän.

Sattumat taiteessa ovat se suola. Se tekee taiteesta hieman ennustamatonta ja villiä. 

Ihanaa viikonloppua ja toivottavasti kohtaat ainoastaan ihania sattumia tänä kesänä!