en-Sisustusmietteitä- säilytystila

09/03/2023

Säilytystila on vähän kaksipiippuinen juttu. Se on fakta, että kaikki tila täyttyy. Sitä ei vaan tahdo uskoa silloin, kun olet tehnyt täydellisen remontin ja saanut kaappimetrittäin lisätilaa. Laskennallisesti yhtä ihmistä varten voisi laskea kaappitilaa yhden täysikorkean kaapin ja yhden rekkikaapin. Tästä huolimatta ainakin omia vaatteitani hiipii muille hyllyille ja erilaisiin lipastoihin, kunnes nekin ovat täynnä. Mistä syystä liinavaatekaappi pullistelee niin, että ovet eivät meinaa mennä kiinni?

Onko minulla liian vähän säilytystilaa? No ei todellakaan. Minulla on liikaa tavaraa. 

Otin tavoitteeksi siivota vähitellen yhden kaapin kerrallaan. Aloitin vaatekaapista ja sain sieltä sekä omia että isännän vaatteita vietyä UFF-keräyspisteelle ja Nextiiliin. Vaatteita poistui yhteensä 5 tavallista roskapussia täyteen ahdettuna. Moni vaatteista oli täysin käyttökelpoisia, ehjiä ja siistejä - ne vain eivät mahtuneet enää päälle. Vaatteiden hävittäminen sekajätteeseen on ollut jo jonkin aikaa kiellettyä, mutta käyttökelpoiset vaatteet ja liinavaatteet voi laittaa UFF -keräyslaatikkoon tai viedä Nextiiliin.

Pidin muutaman kuukauden tauon tässä projektissa ja havahduin siihen uudelleen, kun pyykistä tulleet lakanat ja pyyhkeet eivät enää mahtuneet liinavaatekaappiin. Niitä oli sijoiteltuna tuoleille yms. välisijoituspaikkoihin. 

Aloin käydä läpi liinavaatekaappia ja heitin sieltä kierrätykseen ehjiä, mutta vanhoja lakanoita sekä pyyhkeitä. Samaan kaappiin oli varastoitu ainakin 5 paria verhoja. Kaikki olivat sellaisia, joita en koskaan tule laittamaan ikkunoihin. Tämä vapautti kokonaisen hyllyllisen muuhun käyttöön.

Muutaman tunnin uurastuksen ja lajittelun jälkeen eteisessä odotti 3 jätesäkillistä liinavaatteita ja verhoja. Ihan oikeasti. En voinut ymmärtää, että miten ne olivat edes mahtuneet kyseiseen kaappiin? Tämän operaation jälkeen oli niin hyvä olo, että se kannustaa jatkamaan tätä projektia. Paljon ei tarvitse saada kerralla aikaiseksi, eikä edes joka viikko.  

Hyvällä suunnittelulla ja fiksuilla säilytysjärjestelmillä luodaan hyvät puitteet, mutta sekään ei riitä pelastamaan tavarapaljoudelta. 

Monesti vanhat vaatekaapit ovat niin syviä, että sinne sopii pinoamaan kahteen riviin. Tämä on aika huono systeemi, koska pinojen eteen jää reilu tila aivan hukkakäytölle. Monesti juuri tämä hukkatila täyttyy lisäpinoilla, kunnes takimmainen pino jää piiloon ja sieltä ei tule enää aktiivisesti käytettyä mitään. Jos takimmaisesta pinosta sitten erehtyy ottamaan vaikka aluslakanan, onnistuu samalla sotkemaan kaikki ympäröivät pinot ja ongelma on syntynyt. Koko hylly on kaaostilassa.

Muutamilla hyvillä nikseillä saa olemassa olevien hyllyjen käyttöä järkeistettyä ja tärkein asia on karsiminen. Tämän jälkeen kaappeihin kannattaa miettiä uusia sisusteratkaisuita, kuten vetolaatikoita, lokerikkoja ja apuhyllyjä. 

Autan sinua mielelläni näissä asioissa, ota rohkeasti yhteyttä!

Kuvat Pixpay